Vytlačiť túto stránku

Pár rád pre rybačku v Španielsku

Napísal  15 august 2014 - Cestovanie za rybačkou
Hlasujte
(3 hlasov)

V tomto článku by som sa chcel podeliť so základnými informáciami o rybolove v Španielsku. Už šesť rokov som aktívny rybár v tejto krajine a pravdupovediac ma stálo dosť námahy, kým som tieto informácie pozbieral. V Španielsku je totiž viac populárny morský rybolov, takže aj dostupné informácie sú viac o morskej rybačke než o sladkovodnej. 

Prečo ísť na rybačku do Španielska?

Na začiatku musím vyvrátiť predstavu väčšiny ľudí o Španielsku ako “suchej krajiny”. Krajina je bohatá na rieky, jazerá a priehrady! S veľmi hustou vegetáciou a s nádherným prostredím. Tu si nájde každý rybár to svoje!! Rybárska sezóna je tu počas celého roka s výnimkou vysokohorských potokov, ktoré majú dobu ochrany, kedy je loviť zakázané. Sezóna na lososy je tiež vyhradená v určitom období. Lov kaprov, dravcov, ostrieža amerického (ktorý je tu veľmi obľúbený) môžeme praktizovať celý rok! Ja si však robím prestávku cez júl a august, kedy je tu “výpek” a potom dva mesiace cez zimu.

Inak v Španielsku je bežné, že pri vode stretnete viac cudzincov ako domácich.

Rybárske licencie

Licencie a povolenia sú dostupné pre vrecko každého rybára. V prvom rade si treba vybrať provinciu, v ktorej chceme chytať! Neexistuje rybárska licencia pre celé Španielsko!!! Treba ju žiadať zvlášť v každej provincii (Katalánsko, Andalúzia, Aragon atď.) Existujú aj internetové stránky, ktoré Vám po požiadaní a zaplatení pošlú žiadanú licenciu. Za službu sa však platí niekedy aj trikrát viac. Takže lepšie je myslieť na to skôr a vyplniť žiadosť (každá provincia má na svojej stránke formulár). Zoscanovanú žiadosť a pas treba poslať mailom na určenú adresu a do troch dní vám pošlú rybársku licenciu, ktorá nadobudne platnosť po zaplatení v španielskej banke. Každá licencia vám povoluje rybolov vo vybranej provincii a na celom morskom pobreží Španielska!

Informácie o licenciách v niektorých provinciách sú na tejto adrese (v španielčine):

http://www.licenciascazapesca.com/licencias_pesca

Každá provincia má svoje zákony (lovné miery, doby hájenia atď.), preto jeden zákon v Katalánsku nemusí platiť v Aragone. Takže v prvom rade je potrebná licencia a potom zvlášť denné povolenie na konkrétny revír! Nie na každom revíri je potrebné povolenie. Povolenie sa dá zakúpiť (podľa provincie) cez internet, alebo na mieste. Väčšinou ich predávajú v miestnych baroch, reštauráciách a pod..

Popis niekoľkých španielských revírov (hlavne katalánskych) nájdete aj na fishnete - http://www.fishnet.sk/rybarske-reviry/itemlist/filterfork2?option=com_k2&view=itemlist&task=filterfork2&mid=197&Itemid=34&f%5Bg%5D%5Btags%5D%5B%5D=2.

Lode a člny

Rybolov z lode je trošku komplikovaný. Na každú priehradu treba zvlášť povolenie. Priehrady sa rozdeľujú podľa stupňa ochrany. Touto ochranou sa sleduje zníženie stavu škodcu škeble Mejillon zebra. Treba si naštudovať povinnosti ktoré platia pre konkrétnu priehradu. Napríklad obľúbená priehrada Mequinenza (rio Ebro) má najvyšší stupeň ochrany, preto treba loď zaregistrovať (značky), vydenzifikovať (na vyhradenom mieste) a toto plavidlo sa potom nemôže používať na žiadnej inej priehrade v Španielsku! Ako som spomínal, je to dosť zložité a preto si je lepšie podľa môjho názoru loď vypožičať, alebo zvoliť veľmi obľúbený bellyboat resp. katamarán (tubo). Vo väčšine provincií je plavidlo kratšie ako 2,5m považované za “doplnok kúpania”. Vo väčšine prípadov stačí len dezinfekcia.

Tieto povinnosti by sme mali dodržiavať a takto chrániť vodné toky a prírodu. Nenechávajte odpadky na brehu ako veľa návštevníkov z východnej Európy! Zanechajte prírodu čistú tak, ako ste ju našli!

Dúfam, že týmto článkom som vám aspon trošku priblížil, aké sú prvé kroky pred strávením rybárskej dovolenky v Španielsku.

A nezabudni na ”chyť a pust”!

MAGI

Chybička sa môže vyskytnúť a za opravu budem vďačný.

Posledná úprava utorok, 16 február 2016 11:42
Prihláste sa, ak chcete článok komentovať
Nemáš vytvorený účet? Zaregistruj sa!

Prihlásiť sa