Povodne, suchá a zanášanie vodných nádrží

Napísal  19 apríl 2013 - Životné prostredie rýb
Hlasujte
(1 hlas)
Aj malý potok je občas pekne zúrivý Aj malý potok je občas pekne zúrivý

Čo majú spoločné povodne, suchá, lesné hospodárstvo a zanášanie vodných nádrží? Zo zaujímavého dokumentu som sa dozvedel, ako to všetko spolu súvisí a ako môžu byť riešenia problémov s veľkou vodou niekedy veľmi jednoduché.

Rybárov po celom Slovensku a nielen na Slovensku, trápi zanášanie vodných nádrží a rybníkov. Vybagrovanie takejto nádrže a zbavenie sa tohto nánosu nie je zrovna najlacnejšia záležitosť. Nebolo by však rozumnejšie takémuto zanášaniu predchádzať? Neboli by opatrenia, ktoré zabránia odplavovaniu úrodnej pôdy lacnejšie, ako následné bagrovanie rybníka, či veľkých vodných nádrží?

Podľa tohto dokumentu sú hlavnou príčinou odplavovania zeminy, záplav a následných zanášaní nádrží, lesné cesty slúžiace lesným pracovníkom na zvážanie dreva. Takáto cesta je tak zhutnená, že voda po nej steká ako po igelite. Ako čiastočné, ale účinné riešenie tohto problému sa v dokumente považuje rozoranie starých nepoužívaných lesných ciest, ktoré takto vodu v krajine oveľa lepšie zadrží.

Takéto opatrenia si však určite vyžadujú kooperáciu viacerých strán, ktoré sú na to kompetentné. Jednoducho za jeden stôl si musia sadnúť správcovia vodných nádrží, správcovia lesov a lesných ciest, vodohospodári, odborníci na životné prostredie a dohodnúť sa.

Nie som vôbec odborník na danú problematiku, ale myslím že dokument ponúka elegantné riešenie, ktoré je určite omnoho lacnejšie a účinnejšie, ako megalomanské vodohospodárske projekty, ktoré nás stoja príliš veľa peňazí a častokrát riešia len usmernenie veľkej vody a nie príčinu jej vzniku. Viac sa dozviete v dokumentárnom filme a na stránkach http://www.povodne-sucha.sk/.

Našiel som k tejto téme aj zaujímavú prednášku Michala Kravčíka z konferencie TEDx - http://www.youtube.com/watch?v=ontgzxBmtCg

Posledná úprava štvrtok, 04 február 2016 20:03

Media

Miroslav Orinčák

Som administrátor tohto rybárskeho portálu. Vyskúšal som si rôzne spôsoby lovu, vrátane lovu kaprov na boilies, ale muškárenie pre mňa ostáva najkrajšou rybačkou. Rád však lovím aj dravce na prívlač.

Webstránka: www.fishnet.sk
Viac z tejto kategórie: « Chráňme vodné toky - Petícia
Prihláste sa, ak chcete článok komentovať

Rybárska diskusia

  • Žiadne príspevky na zobrazenie

Najnovšie rybárske videá

Zobraziť všetky videá

Rybárske podujatia

No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.
Nemáš vytvorený účet? Zaregistruj sa!

Prihlásiť sa